Amire a szervezetünk éhezik….

Hagyományos értelemben, ha valaki éhezik, arra gondolunk, hogy a szervezete nem jut elég kalóriához. Ám manapság már létezik másfajta értelmezése is ennek a fogalomnak. Amikor a test megkapja ugyan a szükséges kalóriát, sőt, akár többet is, mint kívánna, de mégis éhezik, ugyanis ezek a kalóriák teljesen üresek. Nem tartalmaznak hasznos tápanyagot.

food pyramid2 1024x680

  Forrás: bioheal.hu

Ilyen ételek a finomított élelmiszerek, az iparilag előállított félkész- és készételek, valamint a gyorséttermi „finomságok”. Zsír, szénhidrát és fehérje van bennük rengeteg, de hasznos tápanyag nem sok. És most itt jön az, hogy „De ezekre is szüksége van a szervezetnek!”. Persze, hogyne, de nem arra a finomított olajra, amiből ezek készülnek, nem arra a nullás lisztre és nem arra a hulladék fehérjére. A hiányzó tápanyag nélkül ezek semmit nem érnek. 

A tested nem tud mit kezdeni ezekkel az üres kalóriákkal, tápanyag hiányában nem szívódnak fel rendesen, hát elkezdi raktározni őket. Az üres kalóriáktól pedig hamar megéhezünk, hiszen a test újra és újra kiköveteli magának az élethez szükséges tápanyagokat. Ahogy testünk gyűjtögeti ezeket a semmi kalóriákat, úgy halad a mérleged mutatója egyre feljebb.

Figyelj arra, hogy étkezéseid tartalmazzák a minőségi zsírokat, fehérjéket, szénhidrátot! Csak vitaminokban, mikro- és makro tápanyagokban gazdag ételeket fogyassz!

Minőségi zsírok: olajos magvak és ezek hidegen sajtolt olajai, olivaolaj.

Minőségi fehérjék: nagyipari állattartás kerülendő, vásárolj a környező gazdáktól!

Minőségi szénhidrát: egész gabonák fogyasztása, teljeskiőrlésű lisztek.

Vitaminok, mikro- és makro tápanyagok: minden étkezés tartalmazzon friss, nyers zöldséget! Vásárolj idényzöldséget, járj piacra! Fogyassz gyümölcsöket is!

zöldség

Forrás: weborvos.hu

Táplálék kiegészítés: (Ha szükséged van rá) Csak komplex készítményeket vásárolj! Kerüld az izolált, szintetikus készítményeket! Olvasd el az összetevő listát! Olyan terméket vásárolj, mely magát a növényt tartalmazza és nem a belőle kivont vitamint, pl: csipkebogyó!

A minőségi élelmiszerek beszerzése körülményes lehet, hiszen jellemzően nem a hiperekben vásárolhatók meg, ritka esetben lehet egy helyen egyszerűen csak leemelni a polcról az összes szükséges élelmiszert. Pedig milyen kényelmes is lenne!

Tehát ezeket a minőségi élelmiszereket bizony fel kell kutatni. Kimenni a piacra, beszélgetni a kistermelőkkel, kutakodni a neten, feltérképezni a környező tanyákat, gazdaságokat. Sok meló, de hidd el, megéri! Olyan finomságokhoz juthatsz hozzá, melyeket máshol nem tudsz beszerezni.

IMG 0013 IMG 0018